26 Aralık 2008 Cuma

yağmurda koşan mı daha çok ıslanır yoksa yumurta mı tavuktan çıkar?

kafa karışıklıklarımız çoktur bizim. ama bazen o kadar irrasyonel karışır ki kafamız, tarihi kafa karışıklıklarını bile karıştırırız. hani önermelerden ikisi de yanlıştır, hatta önermeler birbirinden alakasızdır? akp mi daha muhafazakar yoksa chp mi sosyal demokrat sorusu buna örneklerden biridir?

kafa karşıklığı, intizam ile kardeştir. beklenilen aksine kaos ile düşmandır. kafa karışıklığı hiçbir zaman kaos yaratmaz ama ülkede. yunanistan'daki gibi bir isyan olmaz. kafa karışıklığı düzenidir yaşanan, herkesin rolü kafasının karışık olmasıdır. bazı zamanlar, birtakım büyükler, kafası netleşen insanların kafasını tekrardan karıştırmak için müdahelelerde bulunur, ki bunlar bizi 10 yıl geriye götürdüğü söylense de, giden insanlıktır, insanı insan yapan düşüncedir.

kafa karışıklığı unutkanlık ile arkadaştır. toplumsal hafıza zayıflar, unutulmak istenir, unutturulur, hatırlatanlar gözden kaybolur birer. unutma menzilimiz 10 yıllardan günler seviyesine düşmüştür. polis kurşunu ile ölen yüzlerce örnek varken, hatta dün bile olmuşken, yaygın görüş, polisin şüpheli durumlarda adam vurma yetkisinin gerekli olduğudur. veya sivas yangını, maraş ve çorum katliamları unutulur; siyasal islam, şövenist söylemler, ırkçılık hep prim toplar. farklı düşünceler linç edilir. kafa burada nettir işte. linç, kafası karşıklar ülkesinde sabit ve olması gerekendir. ülkücüler satırla yaparken hıncal uluç köşe yazılarıyla tetikler linci.

kafa karışıklığı, geri zekalılık ister yanına. "düşünmeyen - sorgulamayan" kalıbını da kullanmak istemiyorum ama maalesef kullanacağım, "düşünmeyen - sorgulamayan" insanların vücuduna işler, neden? sorusunu sevmez, noldu? sorusunun cevabını çarptırır. geri zekalılaştırır, toplumsal iq'yu yerle bir eder. bunu kahı ilaçlar, içkiler, haplar, uyuşturucular ile dolaylı yoldan yaparken; tüketim ve televizyonla alttan alta işler. ve her zaman geri zekalılığın tüketin ve televizyonla geleni daha tehlikelidir, sinsi gibi işler vücüda, çıkmayacasına.

kafa karışıklığı ülkesinde, zararsız bir yazı. zararsız olduğu kadar da kafası karışık bir yazı. sabahtan beri aklımda şu soru vardı: "yağmurda koşan mı daha çok ıslanır yoksa yumurta mı tavuktan çıkar yoksa 5 kile pamuk mu daha ağırdır?" insan cevaplarken zorlanıyor açıkçası.

Hiç yorum yok: