8 Kasım 2009 Pazar

gerçek hayatta işe yarayan bilgi


bilgi, alınabilir satılabilir bir ürün olduğundan beri, bu ayrım yapılıyor. gerçek hayatta işe yarayan bilgi, gerçek hayatta işe yaramayan bilgi, zahiri hayatta işe yarayan bilgi, vs... insanlar, sadece gerçek hayatlarında işlerine yarayabilecek bilgileri satın almak istiyorlar. aslında, konstantre bilgi özü olsa, sulandırıp sulandırıp kullanacaklar gerçek hayatlarında.

insanların gerçek hayatı nedir peki? integral alınmayıp dört işlemin yettiği bir hayat olsa gerek.

+ abi integral biliyor musun?
- derdimi anlatacak kadar. dx dy o kadar.

veya coğrafya misal. başkent bilgileri sadece arkadaşlarla oynunu oynadığımız zahiri hayatta işe yarar. fakat meridyen bilgileri iftar saatlerini bilmek için, harita ve yön bilgisi kıblenin yönünü tayin etmek için gereklidir. ama mesela, izohipsler sittin sene hayatta bi' işine yaramaz.

+ abi, serbest muhasebecilik hayatımda izohipslerin işime yarayacağını düşünmüyorum.
- asıl sen izohipslerin işine yaramıyorsun tırrık.

gerçek hayatın tanımını yapmak gerekirse, bakkal alışverişi, gündelik gelir-geçer bilgilerle yapılan hava tahminleri, kahvede ona buna resmi tarihle yapacağın milliyetçi artizlikler.

insanlar bunlara para veriyor. misal osmanlı imparatorluğu'ndaki devşirme yöntemine pek talep yoktur gereçk hayatta. fakat, aksi gibi osmanlı imparatorluğu'nun fethettiği yerlerin halkına saygılı davrandığı bilgisi, fahiş fiyata satılabilir.

nasıl sadece öss'li lise zamanlarında, bilginin öss'de sorulup sorulmamasına göre dikkat ediyorsak...

+ hocam bu konu öss'de soruluyor mu?
- yok evladım, ama üniversite için gerekli.
+ (fısıltılı bir ses ile) erkan olm, akşama halı saha maçı var.

yok'u duyduktan sonra hocayla işi kalmadı pezevengin. yök'ü duyduktan sonra da hayatla işi kalmayacak, çünkü gerçek hayatında işine yarayacak bilgilere haraç verecek.

iki gün önce, yök'ün 28. kuruluş yıldönümüydü. gerçek hayatta işinize yarar mı bilmiyorum?

Hiç yorum yok: